Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Portræt af Lotte Dandanell

Hun har blandt meget andet skabt kostumerne til Olsen Banden og er i dag først og fremmest designer af farverigt tøj og collager.

”Jeg har været gift flere gange og har haft mange kærester gennem mit liv, men kun én symaskine”, fortæller kostumedesigneren Lotte Dandanell til Frantz Howitz. Dén symaskine har da også fulgt hende gennem tykt og tyndt bl.a. under produktionen af de mere end 50 film, hun har skabt tøjet til.

Mest kendt er tøjet til Olsen Banden, Huset på Christianshavn, Peter von Scholten og Hamsun, som Lotte Dandanell modtog en Robert for. Hendes seneste filmprojekt var ”De vilde svaner”, hvor flere af scenografen Dronning Margrethes kostumer ikke var egnede for filmmediet. Her blev det Lottes svære opgave at skabe nye og bedre egnede kostumer. ”Hvordan reagerede Majestæten på, at flere af hendes kostumer blev kasseret og erstattet af dine”, vil Frantz gerne vide. ”De har mere erfaring end jeg”, var det lakoniske svar til Lotte Dandanell.

Lotte Dandanell_pels_lille300Lotte Dandanell har sagt stop for flere filmproduktioner. Det er simpelthen for anstrengende for hende at være med på alle optagelserne under ofte meget svære betingelser. I stedet helliger den aktive multikunstner sig andre kreative gøremål. Hun skaber bl.a. jakker ud af gamle broderier og viser i dk4´s tv portræt, hvad hun kan få ud af en gammel, tung persianerpels fra et loppemarked.

Portrættet følger ligeledes Lotte Dandanell under et besøg på Nordisk Film, hvor nogle af hendes kostumer til Olsen Banden og Huset på Christianshavn er udstillet i et lille museum – dog i en noget miserabel tilstand, som ikke burde være den store filmkoncern værdig. Her får dk4´s seere historierne bag kostumerne – bl.a. om, hvordan Egon Olsen fik den så kendte lysebrune bowlerhat og Yvonne sin lyserøde kjole med margueritter.

Ikke alt har været idel lykke for Lotte Dandanell, der har følt den så verdensberygtede danske jantelov på sin egen krop. Da hun med fødebyen Havnsøs Kommune fik gennemført den spektakulære idé at skabe en to en halv meter havfrue opstillet på tre bundgarnspæle ude i havnen, fik hun verbale tæv af byens borgere. I de lokale aviser kom der så mange sårende udtalelser om Lotte Dandanell og vredesudbrud overfor Kommunen, at projektet blev stoppet.

”Portræt af Lotte Dandanell” sendes første gang Lillejuleaften kl. 22.00, hvor det ganske sikkert vil sprede glæde og inspiration midt i juletravlheden. Det er en rigtig hyggespreder med en levende, engageret og farverig multikunstner.

Lotte Dandanell_ved_skuffer_lille




   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.