Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Gensyn på dk4: Malerne på Skagen (2:4)

I 2008 var Frantz Howitz med Lise Svanholm på Skagen og på Den Hirschsprungske Samling i København for at tilrettelægge en serie på i alt fire programmer om Skagensmalerne med udgangspunkt i Lise Svanholms anmelderroste bog ”Malerne på Skagen”.

Malerne paa_Skagen_afsnit_2_Anna_og_Michael_Ancher_2Bogen fortæller ikke blot om P.S. Krøyer, Michael og Anna Ancher, Holger Drachmann, Viggo Johansen og alle de andre kunstnere, der blev draget af Skagens lys, men sætter også malerne ind i en kunsthistorisk sammenhæng og fortæller historien om Skagen bys udvikling.

I dette afsnit af programserien ”malerne på Skagen” er hovedpersonerne Anna og Michael Ancher. Historien om Anna og Michael Ancher  fortælles først og fremmest med deres hus i Skagen som ramme. Her står alt, som dengang det berømte kunstnerægtepar levede, og det er her, man kommer tættest på deres personligheder.

Igen og igen kommer man ud for, at man genkender interiører i huset fra ægteparrets malerier - bl.a. Michael Anchers lille portræt af datteren Helga i sygesengen "En rekonvalescent" fra 1880, hvor seng og maleri over sengen stadig er, som dengang Helga var barn.

Også Skagens Museum og Den Hirschsprungske Samling aflægges besøg. Her fortæller Lise Svanholm om to af Michael Anchers hovedværker "Den druknede" 1896 og "Portræt af min hustru" 1884.

Da Michael Ancher malede "Den druknede" måtte han bruge ikke mindre end tre af Skagens fiskere som model som den døde fisker. Hver måtte have flere drammer for at ligge stille, så egentlig burde maleriet have haft titlen "De drukne".
"Portræt af min hustru" 1884 vakte forargelse i København, fordi maleriet
viste den frugtsommelige Anna. Det var ikke Michael Anchers hensigt at vække forargelse, men P. S. Krøyer var begejstret for reaktionen ".. er det ikke herligt!?" skriver han bl.a. til kunstnerkollegaen Ancher i et brev.

Selvom Lise Svanholm indgående beskæftiger sig med Viggo Johansen og Michael Ancher, bliver Anna Ancher den egentlige hovedperson i programmet, i kraft af hendes spændende personlighed og emnerne i hendes malerier. Specielt malerierne af ægtemanden – bl.a. "De nye jagtstøvler" påkalder sig opmærksomhed i kraft af Annas humoristiske skildring af Michaels velkendte vægelsind. Her kommer man - som beskuer – virkelig på fornavn med det lykkelige
kunstnerægtepar.
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.