Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Gensyn på dk4: Eventyrlige Peru - Inkaernes rige (1:4)

I 2011 tog Frantz Howitz, sammen med rejseselskabet Tiffany Tours, dk4´s seere med til ”Eventyrlige Peru – inkaernes rige” – en serie i fire dele. 


Del 1 fortæller historien om den 500-årige inkapige Juanita, der blev ofret til guderne oppe i Andesbjergene.

Optakten til det store eventyr i Peru begynder i Lima, hvor Frantz Howitz lige når at besøge den mystiske pyramide Huaca Pucllana, før flyet går videre ned til ”den hvide by” Arequipa. Det var spanierne, der grundlagde Arequipa, hvor klimaet er så perfekt, at byen kaldes ”byen med det evige forår”. Arequipa er omgivet af maleriske vulkaner, der ikke blot er frygtet i dag, men også af inkaerne. For at formilde vulkanerne, ofrede de gamle inkaer specielt opdragede smukke børn til guderne. Børnene blev klædt i smukke dragter og ført op til gletsjerkanten, hvor de blev dræbt og efterladt sammen med forskellige symbolske dukker og andre gaver. Juanita eller ”The Icemaiden” blev fundet i dybfrosset tilstand ved et tilfælde i 1995, og det lykkedes opdageren Johan Reinhardt at få det velbevarede lig ned til Arequipa inden det nåede at tø op. Siden er der fundet adskillige andre ofrede børn i Andesbjergene. Normalt ligger Juanita udstillet i halvmørke og i en frostmontre på Museo Santuarios Andinos, men dk4 fik helt ekstraordinært lov til at sætte et blødt lys på hende. Frantz Howitz fik mulighed for at interviewe én af de arkæologer, der har været med til at finde ofrede børn i Andesbjergenes gletsjere.

Der bliver også tid til en udførlig gennemgang af Monasterio Santa Catalina, der – sammen med Juanita – er Arequipas største seværdighed. Nonnerne i det gamle kloster levede en luksustilværelse med egne lejligheder og tjenere. Klostret blev opført som ”en by i byen” med hyggelige gader og pladser og er en helt speciel oplevelse at besøge. Det er som at træde 400 år tilbage i tiden. Klostret har været totalt lukket for offentligheden, siden det blev grundlagt i 1579 og blev først åbnet i 1970, da der skulle rejses penge til kloakering og elektricitet. Arequipa er den perfekte begyndelse på en rundrejse i Peru. Byen ligger i 2.335 m. over havets overflade, og her vænner man sig gradvist til den tynde luft, inden rejsen går til Cusco i del 2. Inkaernes gamle hovedstad ligger i ca. 3.400 meters højde – og én af byens store seværdigheder – Saqsaywamán ligger endnu højere oppe.

Som turistland har Peru alt, hvad hjertet begærer: historiske seværdigheder, storladne landskaber, en farverig befolkning og ikke mindst den bevægende historie om de overgreb, der blev begået mod inkaerne efter spaniernes invasion fra 1532. For dem, der er specielt interesseret i arkæologi, er Peru en sandt Eldorado, især hvis man rejser nordpå. Her byder de arkæologiske rester efter Mochekul-turen på den ene overraskelse efter den anden, men selvfølgelig er det først og fremmest inkaernes gamle hovedstad Cusco og de store inkatempler som Machu Picchu, Ollantaytambo, Saqsaywamán og Qoricancha, der tiltrækker turister i millionvis.

I dk4´s serie i fire dele ”Eventyrlige Peru – Inkaernes rige” præsenterer Frantz Howitz en lang række af Perus seværdigheder og deres historie og interviewer undervejs lokale guider og arkæologer. Rejseserien slutter med et mere dybtgående program ”Hvad Nordperus pyramider gemte”, hvor der er fokus på arkæologien bag ”El Sinor de Sipan” og ”Lady of Cao” og deres rige gravgaver.

eventyrlige peru_oerering_pgm4_jpg

El Senor de Sipán den yngres grav indeholdt usædvanlige gravgaver i både guld og sølv – bl.a. tre sæt øreringe. Denne ørering er den smukkeste og regnes i dag som et af verdens mesterværker indenfor guldsmedekunst.

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.